D-vitamiinin monet lähteet
D-vitamiinin lähteitä ja erilaisia muotoja on useita. Ihmiselle tärkein on D3-vitamiini eli kolekalsiferoli.
Auringon ultraviolettisäteet ovat ihmiselle tärkeä D-vitamiinin lähde kesäkuukausina. Auringon UVB-säteiden vaikutuksesta ihmisen iholla muodostuu D3-vitamiinia eli kolekalsiferolia. Elimistömme hyödyntää D-vitamiinia muun muassa kalsiumin ja fosfaatin imeytymiseen.1 Lisäksi D-vitamiini on todettu tärkeäksi luunmurtumien sekä kaatumisten ehkäisemisessä.2
Maitotuotteet ja kalat D-vitamiinin lähteinä
Suomessa nestemäisiin maitovalmisteisiin ja levitettäviin ravintorasvoihin lisätään tavallisesti D3-vitamiinia. Myös soija- ja kaurajuomia täydennetään D-vitamiinilla.2 Näiden tuotteiden lisäksi myös kalat ovat hyviä D-vitamiinin lähteitä.3 Kalalajeista siika, silakka, kuha, ahven ja (kirjo)lohi ovat parhaita D-vitamiinin lähteitä. Niissä D-vitamiinia on jopa 8−22 mikrogrammaa sadassa grammassa. Kalalajien välillä on eroja D-vitamiinipitoisuuksissa, sillä esimerkiksi seiti ja tonnikala eivät sisällä sitä juuri lainkaan.4
D-vitamiinin saanti on hyvä varmistaa etenkin syksyllä ja talvella
Milloin käyttöön D-vitamiinilisä
Ympärivuotisesti käytettäväksi suositellaan D-vitamiinilisää raskaana oleville, imettäville, alle 18-vuotiaille sekä yli 60-vuotiaille.3 Vitamiinilisä on aikuisille tarpeen myös silloin, jos loka−maaliskuussa ruokavalioon eivät kuulu D-vitaminoidut maitovalmisteet, rasvalevitteet tai kalaruoat (2−3 kertaa viikossa). D-vitamiinin saantisuositus on aikuisilla, nuorilla ja yli 2-vuotiailla lapsilla 10 mikrogrammaa, ja turvallisen saannin yläraja 100 mikrogrammaa vuorokaudessa.2
D-VITAMIINI
- D-vitamiinin puutos lisää lasten riisitaudin, aikuisten osteomalasian sekä ikääntyneiden osteoporoosin vaaraa3
- Terveen aikuisen yleinen päiväsaantisuositus on 10 mikrog2
- Lapsille, raskaana oleville, ikääntyneille sekä muille erityisryhmille on omat saantisuosituksensa
- Auringonvalo, kala ja maitotuotteet ovat tärkeimpiä luonnollisia D-vitamiinin lähteitä2Lue lisää Lysi D-vitamiinista.
Lähteet:
- Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2010: Ravitsemussuositukset ikääntyneille.https://www.evira.fi/globalassets/vrn/pdf/ikaantyneet.suositus-3.pdf
- Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014: Terveyttä ruoasta – Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014
- Fineli, THL:n ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumus-tietopankki.
- Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2010: D-vitamiinityöryhmän raportti https://www.evira.fi/globalassets/vrn/pdf/d-vitamiiniraportti2010.pdf
- Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/129744/KIDE26_FINAL_WEB.pdf?sequence=1