EPA ja DHA rasvahapot
DHA ja EPA
DHA ( dokosaheksaeenihappo) on omega-3-rasvahappoihin kuuluva monityydyttymätön rasvahappo, jota saadaan lähinnä kalasta. Vaikuttaa erityisesti sydämen, näköaistin ja aivojen toimintaan.
EPA (eikosapentaeenihappo) on omega-3-rasvahappoihin kuuluva monityydyttymätön rasvahappo, joka vaikuttaa erityisesti sydämen terveyteen.
DHA ja EPA peräisin kasviplanktonista
Omega-3:n EPA ja DHA -rasvahappoja muodostuu kaloihin niiden ravintona käyttämästä kasviplanktonista. EPA ja DHA taas puolestaan toimivat elimistössämme solukalvojen rakennusosina ja ovat siksi elintärkeitä ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Elimistömme ei voi valmistaa niitä itse, vaan omega-3-rasvahappojen saanti täytyy turvata säännöllisesti ravinnon tai ravintolisän avulla.
Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että omega-3 rasvahappojen saanti on säännöllistä ympäri vuoden ja on tärkeää kiinnittää huomiota riittävään vuorokautiseen omega-3 saantiin. Nykyisten ravitsemussuositusten mukaan aikuisen tulee saada päivittäin omega-3 rasvahappoja 1 % päivittäisestä kokonaisenergiasta, eli n. 1-2 grammaa. Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että omega-3 rasvahappojen saanti on säännöllistä ympäri vuoden – myös kesäaikaan.
Riitta Rautakoura, Doctrina Oy tekstin pohjalta.